I det historiskt rika landskapet i Nacka, ett stenkast från Stockholms strömmande hjärta, väver sig ett fascinerande kapitel i den svenska kulturens och vårdfilosofins historia. Redan i midten av 1500-talet lades grunden till vad som skulle bli Danvikens hospital, ett initiativ av ingen mindre än Gustav Vasa. Denna institution genomgick en omvandling under 1700-talet när den nuvarande bevarade byggnaden uppfördes, och väl in på 1800-talet tjänade denna ståtliga byggnad som hem för personer med psykisk ohälsa.
Tidsströmningarna har sedan dess förändrats, och år 2020 inträffade ett nytt betydelsefullt kapitel i byggnadens historia. Gullringsbo egendomar, med blick för historiska pärlor och kulturella skatter, förvärvade det gamla sjukhuset. Ett ambitiöst projekt påbörjades med målet att restaurera och återföra liv i dessa murar. Maj 2025 vände sig bladet mot ett nytt kapitel när Hospitalet, en konsthall av internationell kaliber, öppnade sina portar för allmänheten. Det nu återstående Danvikens hospital blev en korsning där Gullringsbos egen imponerande konstsamling möter det världserkända internationella galleriet Carl Kostyál, båda med intentionen att permanent vista sig här.
Erika Hellman, en av de drivande krafterna bakom denna transformation och delägare i Gullringsbo egendomar, delar med sig av hur denna vision utvecklades från en auktion hos Kronofogden till ett förälskande i ett nergånget monumentalbygge. Beslutet att rädda byggnaden och skapa en plattform för konsten var omedelbart. “Det var självklart att vi skulle ta hand om det fantastiska huset och erbjuda ett forum för vår konstsamling,” uttrycker Hellman.
Gullringsbos konstsamling är en odyssé genom samtidskonst som inhämtats under de senaste femton åren, med ett tydligt fokus på internationella inköp. Samlingen är inte bara en manifestation av konst som annars står utanför den genomsnittlige svenskens räckvidd; den är ett försök att demokratisera tillgången till konst. Inuti Hospitalets väggar utspelar sig en kraftfull dialog mellan 70 verk av 46 konstnärer från världens alla hörn.
Bland de verk som Hellman lyfter fram är en skulptur av den New York-baserade konstnären Austin Lee – en rosa häst som trotsigt står utanför Hospitalets entré. Skulpturen, som med sin höjd på nästan tre meter inkluderande sockeln, är tänkt att fungera som inte bara ett välkomnande landmärke utan också som en symbol för vad Hospitalet representerar; en plats där konst, historia och framtid möts.
Det finns en unik energi i mötet mellan det förflutna och det nuvarande, en energi som genomsyrar de nyrestaurerade rummen i Hospitalet. Gullringsbo egendomar och de med dem i projektet har lyckats skapa en arena där konsten inte bara visas upp utan också stimulerar till reflektion och dialog. Det är en berättelse om återupprättelse, om att se potential där andra endast sett förfall, och om att våga investera i kulturens och historiens korsvägar.
Med Hospitalet har Danvikens hospital på nytt cementerat sin plats i den svenska kulturens landskap, denna gång som en vittne till samtidskonstens dynamik och kraft. Projektet är ett exempellöst inslag i hur historia och framtid kan vävas samman, och erbjuder en inbjudande hand till alla som är nyfikna på konstens gränslösa uttryck och berättelser.